Money Talks – Talking to a Happy Board!

Dinsdag 27 november was CIONET te gast op een unieke lokatie; het Network Operations Center van KPN in Hilversum. Ruim 25 personen waren deelgenoot in de boardroom met uitzicht op de imposante controleruimte waar dag en nacht de status van de KPN netwerken worden bewaakt. Thema van de roundtable was ‘CIO in de boardroom’. De CIO is steeds meer een discussiepartner van de eigen board. Echter, wat verwacht de board nu precies van de CIO en de IT afdeling?

De inleiding voor de discussie was een presentatie van Ruud Smeulders, Innovatie Manager bij Rabobank Corporate IT en schrijver van het boek ‘Een terugblik op 10 jaar vooruitkijken, ICT-Trendanalyse bij de Rabobank’. Wat is nu de zin en onzin van ICT Trendwatching bij Rabobank? Wim Duizenberg zei ooit al: ‘Een bank is een computer met een marmeren poort’. Inmiddels is de Rabo bijna 99% van de klantcontacten digital met bijna een miljard digitale contactmomenten per jaar. Wil de RvB dan ook keuzes voor een Corporate strategie maken moet je weten hoe de omgeving verandert en met name wat de ICT trends zijn. Volgens de Rabo is zelf nadenken over trends van belang ook omdat veel professionele trendwatchers zoals Gartner, Forrester of IDC hun eigen stokpaardjes hebben. Rabo analyseert elke jaar de ICT trends volgens het proces van divergeren, convergeren en definiëren. Dit levert een top 10 lijst van ICT trends op waar strategie door de RvB op ontwikkeld kan worden. In de top vijf van 2012 trends staat: 1) Mobile (interconnectivity), 2) User Experience & Gamification, 3) Personalization & Consumerization of IT, 4) Balancing Security, Indentity, Privacy & Trust en 5) Context aware & event driven. Mobielbankieren is de dominante trend en de CIO mag dit waarmaken.

Deze presentatie maakte duidelijk dat de CIO in de boardroom hoort en discussiepartner is. Maar, wat verwacht nu een mede boardmember? Zo gaf Hans de Milde, CPO KPN NL aan dat hij van de CIO in eerste instantie een beheersbare omgeving verwacht. Zo heeft KPN meer dan 1000 applicaties en kan je nu niet meer spreken van een gestandaardiseerde omgeving. Als tweede een antwoord op de vraag waar ga je heen? Wat is de langere termijn visie? Wat zijn de mogelijkheden als van de ene op de andere dag de consument stopt met bellen en SMSen? Of, hoe om te gaan met externe invloeden? ‘Mede door de gevreesde Amerikaanse Patriot Act gaat KPN nu eigen data centers in Nederland bouwen voor Cloud oplossingen’, aldus Sven Wilhelmus KPN Directeur Corporate Markt. Willem van Oppen, oud CPO van KPN en Philips, en Jose de Leeuwe, IT Operations directeur bij Eneco wezen er op vooral de taal en doelstellingen van de RvB te omarmen. Zo gaat de RvB niet over de Cloud maar, over risico, geld, opportunity en de business processen. Of zoals Remco Brouwer het omschreef: ‘Bij Procter & Gamble hebben we geen cloud strategie om er meer wasmiddel of luiers mee te verkopen’ Met name als de RvB wat meer over de business processen gaat nadenken wordt IT van zelf weer relevant.

Dit laatste Community Event van het jaar was een geslaagde editie, vol ervaringen, adviezen, twijfels en successen. Precies zoals de leden van CIONET graag ervaren.

CIONET wil namens alle deelnemers aan dit Community Event KPN bedanken en met name Jos Verschragen voor een uitstekend gastheerschap en ontvangst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *