Een overvloed aan informatie, wat doe je ermee?

Einstein heeft ooit gezegd: ‘Wat we weten is een druppel, wat we niet weten is de oceaan.’ Nu beschikken we opeens over een paar liter. Hoe gaan we daarmee om? Deze analogie van Antoon Kuijpers, voormalig vice voorzitter Board of Director en CIO van Equens, vat samen waar CIO’s op 28 maart a.s. over zullen discussiëren bij een Round Table Diner van CIONET, Easynet en Executive-People met als thema The Big Data Network.

Uit een onderzoek dat eind 2012 onder 550 CIO’s en IT-directeuren werd gehouden in Europa bleek dat de overgrote meerderheid, negentig procent, de explosieve groei van data als een van de grootste uitdagingen ziet. De business intelligence van een organisatie is gebaseerd op het samenbrengen en analyseren van ongekende hoeveelheden data (volume), verschillende typen informatie (diversiteit) en om het op tijd te verkrijgen van de resultaten (snelheid).

Nu al ervaart 82 % van hen problemen met de snelheid en respons van vele applicaties die via het netwerk draaien, terwijl een grote meerderheid aangeeft geen zicht te hebben om de benodigde bandbreedte. Als er niets gebeurt zal het toenemen van Big Data het netwerk van de organisatie kunnen laten vastlopen.

Ethische vraagstukken 
Daarbij komen ook ethische vraagstukken om de hoek kijken, bijvoorbeeld ten aanzien van privacy. Verder moet uiteraard de beveiliging van deze data niet uit het oog verloren worden. Kortom, wat voor eisen stelt Big Data aan de organisatie en aan de (netwerk)infrastructuur en wat zijn de risico’s en hoe kan hier het beste mee worden omgegaan opdat een organisatie in beweging blijft? Dit zijn de centrale vragen van het Round Table Diner, waar diverse experts hun kennis en ervaring op dit gebied met u zullen delen onder leiding van dagvoorzitter Antoon Kuijpers, voormalig CIO van Equens.

“Er is zoveel data beschikbaar dat het de moeite waard wordt het te analyseren”, aldus Kuijpers, vooruitblikkend op het evenement. Zelf heeft hij in zijn werk als CIO ook volop te maken gehad met die explosieve datagroei. “Bij Equens worden miljarden betalingen per jaar verwerkt. Ik heb zelf dus vooral te maken gehad met het beveiligen en op een veilige manier verwerken van die enorme hoeveelheden data. Equens verwerkt bijvoorbeeld vierhonderd tot vijfhonderd pintransacties per seconde in drukke periodes. Ooit was de verwachting dat PIN honderdvijftig miljoen betalingen per jaar zou worden, maar het zijn er uiteindelijk meer dan twee miljard geworden. Big Data is daar dus een gegeven. Bovendien heb je daar de verplichting om die gegevens een aantal jaren te bewaren, vooral voor opsporingsdoeleinden van het Openbaar Ministerie.”

Veilig
“Het belangrijkste aan die Big Data is dat je het op een zo veilig mogelijke manier opslaat. Er mogen geen onbevoegden bijkomen, maar je moet het wel kunnen openen op het moment dat het nodig is. Die veiligheidsmaatregelen zijn cruciaal.”

Een voortdurende discussie is de vraag of je dat zelf doet, of uitbesteedt aan een gespecialiseerde partij. “Die discussie komt neer op de vraag wat veiliger is, een externe partij of bij jezelf in huis. Die discussie speelde ook bij rekencentra. “Wil je je als bedrijf bezighouden met alle technische zaken die daar bij horen, terwijl het niet je specialiteit is? Er zijn partijen in de markt bij wie je dat prima kunt uitbesteden. Als particulier ga ik ook mijn eigen auto niet bouwen, dan is het veiliger als ik hem koop ij een gespecialiseerde fabrikant. Ik merk dat veel bedrijven nu twijfelen tussen zelf doen en uitbesteden. Ik heb er geen algemeen antwoord op, het gaat erom dat ieder bedrijf voor zich een goede analyse maakt. Wel merk ik dat heel langzaam het gevoel verdwijnt dat het binnenshuis altijd veiliger is.”

Klein beginnen
Als dagvoorzitter komt Kuijpers diverse thema´s tegen die leven bij CIO´s. Naast de vraag over outsourcing of in eigen huis houden is dat bijvoorbeeld de vraag hoe je omgaat met nieuwe technologie. “Er kan veel meer dan een aantal jaren geleden, maar hoe ga je dat als CIO oppakken? Want de IT-ers weten het vaak wel, maar die hebben vaak een flinke afstand to de business, waardoor ze de link niet kunnen leggen. Tegelijkertijd zit de IT-agenda al vol, zodat ze ook niet aan die business toekomen. Het hangt dus van de creativiteit van de CIO af hoe hij op zijn minst eens een proef kan opstarten. Dat is volgens mij belangrijk, begin ermee, al is het op kleine schaal.”

“Het is dus zaak dat IT en business over en weer elkaar taal begrijpen. Met zo’n proef kom je al veel verder. Probeer eens uit wat je kunt doen. Dat hebben we bij Equens ook gedaan met het betalingsverkeer. Iedereen verwacht dat er meer transacties plaatsvinden in het weekend en voor de feestdagen. Maar de factor die na analyse de meeste invloed bleek te hebben op het aantal pintransacties is het weer. De analyse van de pintransacties volgde precies het verloop van het weer. Dat geldt zelfs voor het hoogtepunt van de vakantie, als het dan gaat regenen op een zaterdag heb je evenveel pintransacties als de dagen voor kerst.”

Dus met wat er nu allemaal kan vanuit de techniek kun je niet de business overspoelen, maar het lont wel om kleine proeven te doen. In praktijk blik je dan bijvoorbeeld heel veel waarde uit de data kunt halen. We hebben wel eens alle transacties goed gevolgd, om te kijken of er vreemde patronen te zien zijn. Zo zagen we kaarten die in een Nederlandse winkel gebruikt een paar minuten later actief worden in Oost-Europa. Op die manier kom je snel fraude op het spoor, wat normaal een paar dagen kost is nu een kwestie van drie minuten. Dat is op een slimme manier omgaan met Big Data.”

Aanmelden
Wilt u mee discussiëren over The Big Data Network? CIONET leden en CIO’s kunnen zich kosteloos aanmelden door een e-mail met hun NAW-gegevens te sturen aan marita.vleugel@cionet.com.

Door: Marco van der Hoeven, Executive-People

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *