Wat is de waarde van IT Frameworks in tijden van IT Transformatie?

Wat is de waarde van IT Frameworks in tijden van IT Transformatie? Over deze vraag discussieerden ongeveer veertig CIO’s die bij elkaar waren gekomen in Hotel New York in Rotterdam, tijdens het CIONET community event van 3 april jongstleden. Sprekers uit diverse sectoren leidden de discussie in met voorbeelden uit een praktijk die varieerde van de haven en de luchtvaart tot de financiële wereld.

Het gaat, ondanks de crisis, goed met de haven van Rotterdam. De overslag blijft bijvoorbeeld onverminderd groeien. Dit plaatst de IT, die cruciaal is voor de activiteiten in de haven, in de comfortabele positie dat geld niet de belangrijkste zaak is waar op wordt gestuurd. Youssef Hmamouch, verantwoordelijk voor de operationele ondersteuning en collega van CIO Lourens Visser, gaf een inkijkje in de IT van de haven.

Hij herhaalde wat Lourens Visser eerder al had gezegd in een interview met Executive People, namelijk dat IT door het Havenbedrijf Rotterdam wordt gezien als een strategische asset. Als het IT-systeem in de haven het niet doet is de Havenmeester, een van de belangrijkste functionarissen in de haven, blind. In de visie op IT zijn de doelstellingen van de business altijd leidend.

Hierbij maakt ook het havenbedrijf Rotterdam gebruik van IT Frameworks, zoals het strategy-framework van Gartner. De benadering is daarbij volgens Hmamouch praktisch: begin bij de bron, en pas IT Frameworks vervolgens pragmatisch toe. Die visie werd ook weerspiegeld in zijn stelling: Beschouw het Framework-landschap als applicatielandschap, dus streef naar minder complexiteit.

Zachte kant
Ook voor luchthaven Schiphol is IT cruciaal. Marjolein Smeets, IT Manager bij Luchtverkeersleiding Nederland, vertelde de aanwezigen over de manier waarop Schiphol de IT organiseert, onder meer met IT Frameworks. De luchtverkeersleiders hebben een zware verantwoordelijkheid. Ze worden in hun werk uiteraard ondersteund met IT, maar een deel van het werk gaat nog traditioneel: zo worden de vliegtuigen ook fysiek, in de vorm van houten blokjes, doorgegeven aan collega’s als ze de controle over een toestel overdragen. Dit blijkt nog steeds de meest zekere manier ervoor te zorgen dat er geen fouten worden gemaakt. Wel is er een Europees systeem in de maak om dit op lange termijn, ongeveer tien jaar, ook te automatiseren.

In de IT is informatievoorziening cruciaal. Die moet altijd betrouwbaar en geborgd zijn. Een relatief nieuw element hierin is dat de informatie ook overal toegankelijk moet zijn voor geautoriseerde personen, op een veilige manier. Daarvoor worden diverse IT Frameworks ingezet, waaronder het Gartner Maturity-framework en het Quint Sourcing Governance Framework. Een bijzonder onderdeel van de visie op IT is dat Smeets ook veel aandacht besteedt aan de ‘zachte’ kant, dus de factoren mens, organisatie en sturing. “Die combinatie is voor ons heilig”. Dit kwam ook terug in haar stelling voor de aanwezigen: Frameworks zijn vooral communicatiemiddelen, altijd verschillend per doelgroep.

Strategische visie
Pieter Jongstra, Enterprise Architect bij SNS Bank, maakt eveneens volop gebruik van Frameworks. Zijn werk als architect wordt volledig bepaald door de strategische visie van SNS, dat een reeks merken onder zich heeft. De merken op zich zijn onderscheidend in de front office, om specifieke doelgroepen te bedienen. Aan de achterkant is de back office echter zoveel mogelijk gestandaardiseerd. Dit klinkt eenvoudig, maar een diverse voorkant in combinatie met een uniforme achterkant vormt een forse IT-uitdaging.

Daar is een grote diversiteit aan IT Frameworks voor beschikbaar, wat volgens Jongstra wel tot keuzestress kan leiden. In tegenstelling to het Havenbedrijf wordt bij SNS Bank wel op iedere euron gemanaged, wat betekent dat er scherpe keuzes gemaakt moeten worden. Bi het maken van die keuzes zijn IT Frameworks een belangrijk hulpmiddel. Bij SNS Bank wordt daarom onder meer gebruik gemaakt van Canvas, DYA en Archimate. Een belangrijk principe voor Jongstra is dat hij de doelgroep van de business goed in het oog houdt, dus niet teveel architectuur, en niet te weinig.

Bron: Marco van den Hoeven, Executive-People

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *