Big Data; Big Deal in Nederland?

Technologie en hypes; er is geen industrie waar deze twee zo innig verstrengeld zijn als de IT sector. Blijken Cloud Computing, Social Media en Mobility zich in voedzame grond te wortelen; in 2013 diende ‘Big Data’ zich in het groot aan. Het begrip dat in eerste instantie voor veel verwarring zorgt, maar steeds vaker laat zien welke unprecedented value het voor bedrijven kan ontwikkelen.
Met een beetje goede wil zou je kunnen stellen dat Edward Snowden voor de doorbraak van Big Data heeft gezorgd. Immers, elk zichzelf respecterende CEO kan zich de vraag stellen; “Als het voor de NSA zo makkelijk is om in de wereldbevolking die ene speld of splintergroepering te vinden, wat zou ik dan niet te weten kunnen komen over mijn eigen klanten?”
De consument is al een stuk verder: via social media en internet (Zoover, Iens.nl, Vergelijk.nl) weten we al veel meer over een bedrijf en haar product voordat we tot de koop overgaan.
Opvallend hoeveel media-hoon de ING Bank in maart oogstte na het bericht dat het, in testverband, transactie informatie van klanten (mits akkoord) gaat verkopen aan adverteerders.
Apart omdat sinds het stenen Big Data tijdperk 1994, Airmiles 3 miljoen actieve spaarders telt. Dat zijn miljoenen Nederlandse consumenten die bereidt zijn om een stukje privacy  op te geven voor betere aanbiedingen. Ook hierin neemt de consument een leidende rol; ze verkoopt haar data voor een dienst: Data As A Service.
Big Data is een nieuwe term, maar geen nieuw fenomeen. De wetenschap werkt al decennia met data mining technologie. Oké, je had veel ijzer, veel geduld, veel data en een groot oplossend vermogen nodig. Maar fundamenteel onderzoek vertrouwt al jaren op het verzamelen, interpreteren, condenseren en abstraheren van informatie uit data.
En Business Intelligence dan?’ hoor ik u denken. “In de jaarlijkse CIO Survey van Gartner  blijft dit onderwerp toch al jaren topprioriteit voor IT bestuurders?” Dat klopt; en dan te  bedenken dat slechts 20% van de data van een bedrijf gestructureerde, interne, data is. Als je dat nu eens met die 80% externe, veelal ongestructureerde data (websites, emails, social media, GPS coördinaten), mixt; dan krijg je een Big Data Walhalla!
Big Data is Big omdat er nu betaalbare (!) technologie beschikbaar is om complexe analyses te kunnen uitvoeren, op een simpele computer in verbinding met de cloud.
Paradoxaal genoeg ligt daar nog een Big Data uitdaging. De verwachten zijn hoog, de interesse is gewekt, de eerste ervaringen worden zichtbaar, maar veel bedrijven en hun CIO’s staan nog op de kant te aarzelen alvorens ze in het diepe springen. Aan de slag om lessen te leren van de early adopters dus.
Neem nu Philips: in 2013 de grootste octrooi-aanvrager in Nederland, gebruikt text analyse software van het jonge Delftse bedrijf Treparel om mogelijkheden (en inbreuken) in de wereldwijde database met 80 miljoen actieve patenten te vinden. En dat vanaf een laptop.
Interessante nieuwe trends die we op de top van de berg van hoge Big Data verwachtingen tegenkomen:
Data As A Service
Klantenreviews (Olery uit Amsterdam doet dit voor hotelvergelijkingen), internet data aggregators (Coosto uit Eindhoven), online communities (Marketingfacts.nl maar ook Viva.nl), en social networks (Facebook, Linkedin) en binnenkort misschien alsnog de ING Bank; heeft u profielen van doelgroepen (en toestemming…) dan heeft u een business opportunity!
Cloud based Big Data
Met een goede probleemstelling, de juiste data en een credit card koopt u analyse capaciteit online; Analytics As A Service. In feite Spotify voor Big Data; u betaald voor gebruik en het antwoord en niet langer voor het bezit van de technologie om de analyses te doen.
Vraagt u zich af wat bedrijven zoals Rabobank en Heineken nu al met Big Data doen? Kijk dan eens op deze blog: http://www.bigdata-startups.com/best-practices/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *