Enterprise mobility – een nieuwe verantwoordelijkheid voor CIO’s


Door de groeiende mobiliteit van medewerkers groeit ook de verantwoordelijkheid van IT binnen de organisatie. Meer dan ooit moeten CIO’s de transitie van een vertrouwde, maar vaak stugge werkomgeving naar een vooruistrevende, flexibele infrastructuur begeleiden. Wat zijn daarbij de uitdagingen? Welke technologieёn ondersteunen de strategie van het bedrijf het best? Hoe kom je tot langetermijnbeslissingen, en hoe overtuig je het management en – nog belangrijker, jezelf – ervan dat dit de juiste keuzes zijn?
Deze vragen stonden centraal tijdens de CIONET-bijeenkomst ‘Enterprise Mobility – Beyond Apps’ op 14 mei jongstleden in Kasteel Woerden. De klassieke setting van het monument vormde een mooi contrast met de toekomstvisies die meer dan dertig CIO’s met elkaar deelden. CIONET’s Frits Bussemaker nodigde de aanwezigen uit de ‘ambivalente’ term enterprise mobility van meer betekenis te voorzien door ervaringen met elkaar uit te wisselen.
‘Out of the office is dood’
Brian Gammage was de eerste spreker die was uitgenodigd om de discussie aan te zwengelen. De Chief Market Technologist van Vmware schetste hoe technologie de manier van werken binnen organisaties compleet op zijn kop heeft gezet. “Werkomgevingen zijn minder hiёrarchisch geworden. Mensen bevinden zich op verschillende locaties, of werken thuis. Out of the office is dood; er zijn op meerdere vlakken geen grenzen meer. Dat dwingt ons na te denken over wie we welke toegang willen geven, en hoe. Gebruikers willen graag een single sign-on, maar dat kan alleen als IT daar beleid op maakt.”
Gammage moedigde de aanwezigen aan kritisch vooruit te blijven kijken, en niet in paniek te raken door rappe externe ontwikkelingen. “Het gaat niet om het jagen op nieuwe technologie. Veel van de huidige infrastructuur is aangeschaft met het idee dat er weinig ging veranderen. De kunst is goed te kijken hoe je vooruit kunt met wat binnen een organisatie al voor handen is.” Achteroverleunen is geen optie, aldus Gammage. “Als je zelf niet van plan bent te veranderen, komt de verandering uiteindelijk vanzelf.”
Ook de verhouding met individuele werknemers en IT verandert volgens Gammage steeds meer. De Engelsman spreekt van een ‘nieuwe verantwoordelijkheid’ voor CIO’s. “Vroeger beslisten we of iemand een pc of een laptop kreeg. Die tijd van one size fits all is voorbij. De uitdaging is technologie te laten aansluiten op taken van individuele medewerkers. Hoe je mensen uitrust zegt ook iets over jouw relatie met hen. Als je iemand een stokoude laptop geeft, maak je daar een statement mee.”
Bring Your Own Disaster
Volgende spreker Luc Verbist kon zich bijzonder goed vinden in deze woorden. De Vlaamse CIO van mediabedrijf De Persgroep heeft naar eigen zeggen een ‘leger van mobiele mensen’ in dienst. De ruim 1200 vaste journalisten die op de loonlijst staan krijgen het beste van het beste materiaal, benadrukt Verbist. “Onze laptops zijn maximaal 4,5 jaar oud, en medewerkers mogen zelf kiezen of ze een Mac of een laptop willen. We hebben een aantal toptoestellen, en die schuiven door zodra er een vrij komt.”
Dat medewerkers van goede hardware worden voorzien is mede omdat Verbist niet gelooft in het concept van Bring Your Own Device. “Wij noemen dat Bring Your Own Disaster. Je moet dan iedere week de boel sluiten omdat iemand op zijn laptop een virus heeft meegenomen.” Volgens Verbist is de  roep om eigen laptops en tablets op de werkvloer makkelijk te onderdrukken. “Mensen nemen hun eigen apparaat mee omdat ze daar comfortabel op kunnen werken. Geef hen goed materiaal en die neiging is weg.”
Niet iedereen in de zaal was het eens met die analyse. “Als je veel gebruikmaakt van cloudsoftware hoeft BYOD geen probleem te zijn”, merkte een aanwezige op. “Het is vooral belangrijk een definitieve keuze te maken, en geen mix toe te staan.”
Innovatie
Jan Koen, ICT-manager bij Deen Supermarkten, mocht als laatste spreker de sessie afsluiten. Hij deed dat door zijn toehoorders te vertellen over de stevige transitie die de supermarktketen momenteel doormaakt. “In 2010 besloten we dat we innovatiever wilden gaan werken. We zijn toen onze hele architectuur gaan beschrijven. Je moet eerst goed weten wat je in huis hebt, dus hebben we procesbeschrijvingen gemaakt, alles aan elkaar gelinkt, het hele landschap in kaart gebracht. Pas daarna hebben we gekeken naar wat we nodig hebben en welke systemen daarvoor vervangen moesten worden.”
De mogelijkheid overal kunnen werken staat bij de verandering centraal, schetst Koen. “Nu kan een manager op afstand zien dat de omzet van een bepaald product in een bepaald filiaal achterblijft bij dat van de andere filialen, en daar de bedrijfsleider over opbellen. Ook kunnen we beter met de klant communiceren en jonge medewerkers centraal aanspreken als we een invaller nodig hebben. Dat gaat nu vaak nog via een sms’je. We streven naar complexiteitsreductie: nieuwe toepassingen moeten toegankelijk zijn en goed werken.”
Genoeg om over na te praten bij de afsluitende borrel, waar de mogelijkheid tot mobiel werken door alle aanwezigen even werd gelaten voor wat het was. Het Nieuwe Biertje en de inhoudelijke discussie stonden na een dag inspiratie hoger op de agenda dan binnendruppelende e-mails.
Auteur: Melvin Captein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *