Big data: vind je weg in een wereld vol brontobytes


Wat is het ’kroonjuweel van Walmart?’ Bestaat privacy nog wel? En wat heeft het mixen van drankjes in hemelsnaam met big data te maken?
Het is duidelijk: diversiteit stond centraal tijdens de inspiratiesessie van CIONET over co-creatie in big data, op 10 september bij het hoofdkantoor van SAS Nederland in Huizen. En dat is hard nodig, want er is veel behoefte aan concrete voorbeelden en context.
Na een warm welkom in het SAS-gebouw, het prachtige landgoed Oud Bussem, werd die context meteen duidelijk.
Mark van Rijmenam, founder en CEO van BigData-Startups.com zette de kleine 40 aanwezigen namelijk meteen aan het nadenken over hun plek in het big data landschap. Volgens de Gartner hype cycle zit big data pas in de fase van desillusie. ’Het duurt nog wel 5 tot 10 jaar voordat big data is geadopteerd.’

Om zijn woorden nog wat kracht bij te zetten: ’We hebben het nu over petabytes (1000 terabytes), maar in de nabije toekomst over zettabytes, yottabytes en zelfs brontobytes.’
Amerika
En dan is Amerika ons koude kikkerlandje ook nog eens ruim 2 jaar voor. Als voorbeeld werd ’het kroonjuweel van Walmart’genoemd – The Social Genome – een enorme kennisbank van klanten en relaties. Wat de supermarktketen daar mee wil? Alle producten van de wereld koppelen aan alle mensen op de wereld.
Een ambitieus project, maar volgens Van Rijmenam is het bedrijf hard op weg. En dan hebben we in Nederland soms nog geen flauw idee wat we allemaal met big data aan moeten. ’We staan pas aan het begin. Er staat ons ontzettend veel te wachten.’
Privacy
Ook de Belastingdienst staat nog een beetje in de kinderschoenenen met big data. Met het fraude-detectiesysteem Xenon kan de instantie heel veel, zo stelt Eric Hertogh, hoofd van het Internet Service Centre van de Belastingdienst. ’Maar we moeten steeds blijven nadenken over wat we nog meer kunnen met al deze data.’
Dat big data niet alleen over bits en bytes gaat, bewezen de aanwezigen zelf. Tijdens Hertoghs presentatie kwam er al gauw een discussie in de zaal los over hoe de Belastingdienst met privacy om zou kunnen gaan. Duidelijk geïnspireerd door de brainstorm voor zijn presentatie, lekker buiten in comfortabele terrasstoelen, werd hij overladen met vragen.
De aanwezige CIO’s en IT-professionals waren het er over eens dat als er informatie over ondernemers wordt opgevraagd, dat ook op zijn minst teruggekoppeld zou moeten worden. Een interessante case die zich natuurlijk ook kan lenen voor consumentendiensten.
De perfecte mix
Maar ook op businessniveau moet er nog veel gebeuren omtrent big data, zegt Remco Brouwer, directeur Business Intelligence bij Coca-Cola International.
Er zijn nogal wat uitdagingen, waarvan de belangrijkste misschien wel is dat er een systeem moet komen dat uitgaat van ’exception based reporting’, zodat je niet de hele tijd bezig bent met analyseren. ’Maar ook daar zijn we nog lang niet’, aldus Brouwer.
Waar Coca-Cola al wél ver mee is, is het koppelen van allerlei soorten data met hun connected Freestyle-machines. Daarmee kunnen consumenten naar hartelust hun perfecte frisdrankje samenstellen. Het was een verhaal dat dorstig maakte dus het was tijd voor een borrel.
Tijdens het netwerken was het dan ook nagenieten van de best practices, het koppen breken over privacyvraagstukken, het rustieke landgoed en de heerlijke catering. Deze middag zorgde net als de frisdrankmachine voor een perfecte mix. En daar kon geen brontobyte tegen op.
Auteur: Lorenz van Gool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *