Geslaagde tweede sessie CIO Commissarissen programma


Vrijdag 6 februari was de tweede bijeenkomst van de Leergang CIO als Commissaris, een opleidingsprogramma van CIONET. De middag stond in teken van de bestuurlijke verhoudingen. In het eerste deel van de middag was het thema governance. Prof. Geert Raaijmakers, Duisenberg School of Finance, samen met Marieke Bax, meervoudig commissaris deden de aftrap. Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden, vragen en dilemma’s van de cursisten werden highlights besproken zoals de hernieuwde aandacht voor Corporate Social Responsibilty, de overheid die zich steeds strenger opstelt en meer transparantie verlangt. Verder ook vragenstukken rond ethiek en de herijking van het bestuursmodel kwamen aan de orde.
De tweede deel van de middag werd rol van de commissaris als werkgever besproken onder leiding van Paul de Krom, oud Staatssecretaris Sociale Zaken en voorzitter Raad van Bestuur TNO en Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter College van bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam. Vraagstukken waaronder hoe de onafhankelijkheid te bewaren, hoe de Raad van Bestuur te controleren en hoe bijvoorbeeld innovatie agenderen kwamen aan de orde. Dat de middag weer geslaagd was blijkt ook uit de reacties van de cursisten: “vrijdag weer een boeiende bijeenkomst gehad waar middels een interactieve dialoog met mede CIO’s en zeer ervaren commissarissen thema’s rondom governance en werkgeverschap werden uitgediept. Ik vind het erg leuk om te merken dat je op deze wijze in zeer korte tijd veel leert rondom de rol en het functioneren van een commissaris rekening houdend met de verschillende belangen. Ik verheug me alweer op de volgende sessie“ aldus Danny Nijhuis, Global Head of Operational Excellence Commercial Banking ING. En Art de Blaauw, strategist van VMware stelde “De commissarissenopleiding was wederom zeer leerzaam. Een grote bijdrage daaraan levert het feit dat bij elk onderwerp er een commissaris en expert bij zijn en dat de mate van interactiviteit zeer hoog is. Goed om te horen was dat Sir David Walker (de Britse tegenhanger van Tabaksblat) heeft aanbevolen om in een Raad van Commissarissen ook altijd iemand met IT-deskundigheid op te nemen. Daar sluit deze leergang dus prima bij aan”.
Maar ook de inleiders zijn te spreken over de opleiding: “uitstekende CIO’s en IT Executives die allen waardevolle expertise meebrengen. Vaak kan de ICT flank in het toezicht nog beter worden afgedekt” aldus Pauline van der Meer Mohr. Tenslotte stelt Paul de Krom vast: “ICT is een kritische infrastructuur voor organisaties geworden. Het is daarom van belang dat in de Raad van Commissarissen deze kennis aanwezig is om de risico’s maar, ook de kansen die ICT biedt goed te doorgronden. Deze opleiding draagt er aan bij dat deze kennis daar ook komt”.
Het CIO Commissarissen opleidingsprogramma wordt verzorgd door CIONET in samenwerking met Hemingway Professional Governance en Duisenberg School of Finance.
Auteur: Frits Bussemaker, partner en European Liaison CIONET Nederland
Meer informatie? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar marita@cionet.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *