Digital business leadership: vooruitgang in beeld op de redactie van VPRO’s Tegenlicht

Het is de warmste decemberdag ooit gemeten en ook op het Mediapark doen de meteorologische omstandigheden meer denken aan een vroege lentedag dan aan kerst. En dat terwijl de feestdagen toch echt op het punt van beginnen staan. De schuifdeuren van de knusse conferentiezaal stonden deze middag echter vol open, hetgeen de aanwezigen naast een verkoelende bries tevens een ongehinderd uitzicht bood op het even vermaarde als fijnbesnaarde kunstwerk “Stationnement Gênant” (beter bekend als de drol van Wim T. Schippers) dat sinds de zomer van 2011 de tuin rondom Villa VPRO siert. Een bijzondere plaats van handeling, want alhoewel CIONET voor haar events in de loop der jaren al vele prachtlocaties aandeed was men nog niet eerder te gast bij een nationale omroep.

Een absoluut novum dus, dit bezoek aan de Vrijzinnig Progressieve Radio Omroep. Een omroeporganisatie die zich na een paleisrevolutie in het flowerpowertijdperk al meer dan een halve eeuw niet meer bezig houdt met het verspreiden van het evangelie, maar desalniettemin altijd een trouw publiek aan zich heeft weten te binden. De kraamkamer van kijkcijferhits als Nederland Van Boven, Toren C, Tegenlicht, maar ook succesvolle kinderprogramma’s als Villa Achterwerk, kent anno 2015 dan ook nog steeds een prominente plaats in het omroepbestel als brenger van baanbrekende en vernieuwende programma’s. Er lijkt dan ook nauwelijks een betere omgeving denkbaar om in discussie te gaan over innovatie en trends dan deze creatieve broedplaats. Zo’n 50 geïnteresseerde vakbroeders en -zusters hadden zich daartoe op 17 december in Hilversum verzameld.
Zij konden, zoals te doen gebruikelijk, ook vandaag rekenen op de ondersteuning van het voltallige team van CIONET Nederland. Nadat de beide dames Marita Vleugel en Floortje Akkerman bij de entree een hartelijk individueel onthaal hadden verzorgd, is het Herman van Bolhuis die het laatste community event van 2015 stipt om 15.00 aftrapt met een welkomstwoord. Aan zijn zijde bevindt zich op dat moment al Mattijs de Ruijter, hoofd ICT & Productiefaciliteiten bij VPRO.
Mattijs biedt ons graag een kijkje in de interne automatiseringskeuken van zijn werkgever. Zo leert hij zijn toehoorders dat de ICT-organisatie bij de VPRO grofweg 2 aandachtsgebieden kent: content en kantoorautomatisering. De eerste, gelieerd aan het primaire productieproces van de omroep, slokt ongeveer 2/3 van de resources op. Dat wil echter niet zeggen dat kantoorautomatisering niet ook een grote rol speelt. Wat heet, toen Mattijs 3 jaar geleden de overstap maakte van BNN naar de VPRO heerste er op dit gebied een heuse stammenstrijd tussen ICT en de televisiemakers.
Met volledig geautomatiseerde werkplekken, universele inlogmogelijkheden en autorisaties die tot in de puntjes geregeld waren, dachten de technici hun zaakjes goed voor elkaar te hebben. De televisiemakers echter, als geen andere beroepsgroep gewend aan mobiel werken, (ver)eisten een omgeving op basis van any time, any place en vooral ook any device. Mattijs’ eerste project bestond er dan ook uit om een dergelijke infrastructuur op te zetten. Momenteel zit men middenin een aantal digitale transities, waardoor straks de laatste overblijfselen van bijvoorbeeld de traditionele HRM-papierwinkel (loonstroken, verlofaanvragen) verleden tijd zijn en ook de VPRO met trots kan zeggen te beschikken over een ‘paperless office’. Het doorvoeren van deze en vele andere digitaliseringslagen vormt het speerpunt van Mattijs’ beleid, al waakt hij er daarbij wel voor niet al te ver voor de muziek uit te lopen. Uiteindelijk dient hij immers binnen de kaders van gebruikerswensen te blijven en die zijn, ook in televisieland, niet altijd even vooruitstrevend.
Maar waar pionieren binnen de ICT-organisatie niet direct centraal staat, zorgt de omroep op het vlak van content al jaren voor innovatie, aldus Mattijs. De VPRO maakt documentaires over onderwerpen die nooit eerder belicht zijn en blijft zichzelf constant vernieuwen. Zo is men na 2 succesvolle jaren bewust gestopt met Nederland Van Boven, een van de meest gelauwerde producties die de publieke omroep de voorbije jaren kende. Gewoonweg omdat het tijd werd voor iets nieuws. Tevens schuwt men experimenten niet en verkent men, daar waar het kan in samenwerking met andere partijen, graag nieuwe ontwikkelingen. Toonbeeld van deze innovativiteit is de beroemde formule Tegenlicht, waarin men (de gevolgen van) technologische vooruitgang bespreekt. Zo bezien is de VPRO dus wel degelijk uiterst grensverleggend en vooruitstrevend te noemen. De slogan van de omroep luidt dan ook niet voor niets ‘sponsor van de vooruitgang’.
Aansluitend aan dit verhelderende betoog betreedt CIONET partner Frits Bussemaker de vloer. Hij introduceert Vincent Everts, founder Incrowdapp en trendwatcher op het gebied van internet en techniek en Martijn Kieft (regisseur, onderzoeker en presentator van VPRO Tegenlicht). Frits stelt een open discussie rondom een drietal thema’s voor. Zo wil hij graag van Vincent en Martijn weten hoe de trends voor morgen en overmorgen er uit zien en hoe je te midden van alle hypecycles onderscheid maakt tussen wat relevant is en wat niet. En wat heb je daar als persoon voor nodig?
Vincent, die jaarlijks honderden verschillende trends signaleert, steekt van wal door te stellen dat video momenteel enorm in opkomst is. Zowel voor particulieren als bedrijven wordt het steeds belangrijker om gebeurtenissen, prestaties en successen te delen via korte videoclips. De grenzeloze populariteit van vloggers als Enzo Knol en Teske de Schepper lijkt zijn woorden te ondersteunen. Zelf laat Vincent zich overigens ook niet onbetuigd op dit vlak; hij slingert jaarlijks maar liefst 1000 korte video’s de ether in. Iets waar Tegenlicht met ‘slechts’ 28 uitzendingen per jaar niet tegenop kan, al was alleen al omdat 1 minuut uitzending ongeveer een uur aan montagewerk benodigd.
De revival van video is echter niet de enige ontwikkeling die nadrukkelijk op de deur klopt. Op informatiegebied geldt immers dat de groeiende toepassing van blockchain technologie op z’n minst een aantal industrieën, maar mogelijk zelfs de gehele economie op haar grondvesten zal gaan doen schudden. Neem bijvoorbeeld de bancaire sector. Het fysieke bankbezoek is door de digitaliseringstrend met 99,5% afgenomen, aldus Vincent. Banken hebben zichzelf hierdoor opnieuw moeten uitvinden, maar staan nu voor de uitdaging om straks ook nog eens het afnemende bezoek aan websites en apps te ondervangen. Martijn sluit zich hierbij aan en onderschrijft dat blockchain op dit moment ‘hot’ is: “Iedereen weet dat blockchain op wat voor manier dan ook groot gaat worden.” Een stelling die leidt tot instemmende geluiden vanuit de zaal.
Gevraagd naar hoe de beide heren het kaf van het koren scheiden, verklaart Martijn dat hij vooral met een scherp oog naar geldstromen kijkt. Als ergens veel geld naartoe gaat, is er kennelijk iets interessants gaande. Als voorbeeld noemt hij de industriële food startups in Silicon Valley. Zij gebruiken big data om voedsel met van oudsher dierlijke ingrediënten (vlees, mayonaise) op plantaardige basis te produceren, daarbij ondersteund door venture capital firma’s die zich normaal gesproken uitsluitend richten op technologie. Vincent zegt dat hij vooral leert van zijn presentaties, waarvoor hij zich steevast voorbereidt door in gesprek te gaan met ‘helden’ in een bepaalde branche en/of organisatie. Dit leidt keer op keer tot een schat aan informatie, veel meer dan de beste communicatieafdeling ooit zou kunnen bieden.
De handelswijze van Vincent nodigt Pascal Huijbers (CTO Delta Lloyd) en Ronald van Wuijtswinkel (CIO Changedriver) er toe uit Martijn te bevragen waar zijn redactie haar onderwerpen eigenlijk vandaan haalt. Het blijkt dat Tegenlicht als populair hedendaags televisiefenomeen een geheel eigen community kent, die zich na elke uitzending verenigt in zogeheten ‘meetups’. Oorspronkelijk begonnen met een enkele, nog steeds bestaande meetup in Pakhuys de Zwijger te Amsterdam, heeft deze beweging zich inmiddels uitgestrekt tot lokale ontmoetingen door heel het land. Op deze drukbezochte bijeenkomsten (de meetup in Amsterdam telt soms wel 400 man) praten geïnteresseerden door over het onderwerp van uitzending. De redactie spint hier garen bij, omdat de discussies op meetups regelmatig leiden tot nieuwe onderwerpen en dus nieuwe uitzendingen.
Wanneer Vincent en Martijn er weer als een haas vandoor moeten, op weg naar een volgend optreden cq andere verplichtingen, verschijnt Herman voor een laatste maal ten tonele om het event en daarmee het jaar in stijl af te sluiten met de traditionele update. CIONET kan als organisatie terugkijken op een buitengewoon succesrijk 2015, met een gestage groei van het ledenbestand en tal van geslaagde evenementen. Omdat het de organisatie echter niet past om op haar lauweren te rusten, staat het programma voor het nieuwe jaar nu reeds bol van de activiteiten.
Zo zal het de meeste leden inmiddels genoeglijk bekend zijn dat CIONET volgend jaar op 27 en 28 juni samen met zuster community ITWNET de organisatie van CIOCITY 2016 verzorgt. Dit evenement zal gehouden worden in het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. Herman onthult echter met gepaste trots dat het daar niet bij blijft en men tegelijkertijd in het Bimhuis ook NXTTCH host; een evenement speciaal gericht op het showcasen van nieuwe ontwikkelingen en startups. Bovendien introduceert CIONET als uitvloeisel van de leergang ‘CIO als commissaris’ het CIONET Commissarissen Peer Group Program, dat voorziet in 2 jaarlijkse bijeenkomsten van ‘afgestudeerde’ CIO’s. Op 12 februari staat hiertoe een eerste sessie gepland. Tel daarbij op dat Jeroen Kleinhoven ook komend jaar weer met genoegen een delegatie van CIONET zal aanvoeren tijdens de Websummit (gehouden in Lissabon) en je weet: er staat weer een hoop te gebeuren.
Terwijl de ruimte zich inmiddels voorzichtig vult met de geur van bitterballen en het geluid van rinkelend glaswerk, ten teken van het feit dat de borrel op het punt van beginnen staat, neemt Frits tot slot nog even kort de tijd om een van de aanwezigen in het zonnetje te zetten. Hij feliciteert mede-jurylid bij de Dutch Digital Leader Award Arnoud Klerckx (CTO Sanoma Learning) met zijn uitverkiezing tot CIO van het jaar 2015 én de toetreding tot de CIONET Advisory Board. Zo eindigde de laatste CIONET-uitzending van dit jaar met een feestelijke noot. Volgend jaar begint op 29 januari een nieuwe serie. Zelfde tijd, zelfde zender.
Auteur: Frank Verduijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *