Two speed IT – vliegensvlug veranderen of leunen op legacy?

Innovatief blijven in de digitale wereld vereist een ’two speed IT-aanpak’, zo wordt vaak gesteld. Maar is dit ook het meest wensbaar ten opzichte van de realiteit? Ruim zestig CIO’s en (IT) Executives bogen zich over dit vraagstuk tijdens een letterlijk en figuurlijk stormachtige CIONET bijeenkomst in Loetje aan ’t IJ in Amsterdam.Tom Pluym, Associate Principal bij McKinsey & Company gaf eigenlijk al meteen antwoord op de vraag deze prangende vraag: nee. Natuurlijk, denken in termen van startups en snelle innovatie is mooi, maar dat past niet in de dagelijkse realiteit waar je als CIO mee te maken hebt.
“Een two speed IT-aanpak hoeft niet – het is een manier om naar IT te kijken en daar verder op voort te borduren”, verklaarde Pluym. Het biedt dus een paradigma om de lat die ’digital’ vandaag de dag legt, beter te begrijpen.
Deze gedachtengang bleef hangen en vanuit dat punt werd er flink gediscussieerd tijdens de tafeldiscussies. Two speed IT werd zeker niet voor lief genomen en de aanwezige professionals bleven vragen welke challenges er nou echt kwamen kijken bij het succesvol runnen van de combinatie business en infrastructuur.
Een voorbeeld: uit een tafeldiscussie kwam de stelling dat het eigenlijk gaat om “minimaal Three speed IT”, namelijk snelle innovatie, een betrouwbare backoffice en een tussenlaag.
Sexy in plaats van saai
Amir Arooni, CIO van Nationale-Nederlanden, vervolgde de dag met zijn ervaringen in de queeste naar fullspeed IT-oplossingen. In een persoonlijk, gedreven en inspiratievol betoog pleitte de topman voor razendsnelle innovatie. Of, zoals Arooni zei: “Hoe maak je je bedrijf sexy in plaats van saai? Hoe ga je naar “One speed”?
In zijn vorige baan bij ING kreeg Arooni te maken met de legacy van de Payments-afdeling. “Alles ging traag en leverde gedoe op met de consumenten. Ik mopperde veel op de achterkant. Daar moest wat aan veranderen.” Klein probleem: Payments werd gelabeld als legacy.
“Dus het eerste wat ik deed, is daar de legacy weghalen.” Uiteraard was daar geen reorganisatie voor nodig, maar wel een andere manier van denken. Zijn visie: “Je moet van je legacy afkomen, terwijl je er nooit van af komt. Dus moet je continu blijven verbeteren. Wat je vandaag hebt, is morgen oud.”
Hoe je dat kan doen? Door de betrouwbaarheid van de backoffice in de voorkant van het bedrijf te laten schitteren. “Om problemen te voorkomen met bijvoorbeeld een betalingsapp, moet je een dubbele robuustheid aan de voorkant creëren.”
Hoe snel kan je zijn?
Uit de presentatie van Arooni ontstond er een geheel nieuw vraagstuk: als je dan wil innoveren, welke snelheid is dan gepast?
Marjolein Smeets, diensthoofd ICT Nationale Politie, illustreerde dat met een prachtige metafoor: “Wij doen dat net zoals in de Formule 1. We rijden zo hard mogelijk om net niet uit de bocht te vliegen, op een manier waarop we maximale controle behouden.”
Maar: werknemers moeten dit soort ultieme snelheden wel aan kunnen. “Het gaat natuurlijk wel om de vaardigheden van mensen”, vulde Arooni aan. Maar het gaat ook om werkwijze en visie. Hij legt uit: “Zodra je als bedrijf de rol van IT gaat spelen, dan moet dat je drive zijn. Dan moet je in One speed opereren.”
Laat legacy niet los
Nu lijkt het zo alsof legacy een ondergeschoven kindje van de middag was. Integendeel. Uit de zaal kwam een terechte opmerking dat er zelden aandacht is voor ’de achterkant’. “Maar dit is belangrijk om voor ‘snel’ te gaan. Je moet het niet uit het oog verliezen.”
Het beste werd dit uitgelegd door kersvers lid van CIONET David Betlem, Industry Manager van Google for Work: “Legacy moet je houden, het hoeft je niet te weerhouden om de stappen te ondernemen die je moet maken.”
Vliegensvlug terug 
Ook Michel van Hout, CIO van Transavia, liet de aanwezigen vliegensvlug terug in de realiteit vallen. “Hoi, ik heb een agile vliegopleiding gehad. Ik ben opgeleid in sprints en ik denk dat ik wel kan vliegen. Wie gaat er met me mee in dit vliegtuig?”
Uiteraard ging niemand mee. Toch is dit hoe het in het ’snelle segment’ vaak gaat. “Mensen die mee willen doen met het langzame segment worden gedegradeerd tot tweederangsburger. Terwijl dat segment toch wel heel belangrijk is.”
Van Hout kan dan ook niet zo veel met Two speed IT. “Het is een beetje een hardloopwedstrijd. Ieder heeft zijn eigen snelheid en het is raar om te denken dat er maar twee snelheden zijn.”
Zijn advies is dan ook: “vind de ritmesectie in je bedrijf.” Een stelling die mooi terugvalt op het paradigma om digitale innovatie te behappen, en een stelling die de middag perfect samenvat: het ligt er allemaal maar net aan hoe jij jouw eigen organisatie bekijkt.
Auteur: Lorenz van Gool

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *