Waar is de moedige commissaris die zich werkelijk over de leiding van een organisatie ontfermt?!


Woensdag 17 februari 2016 was Prof. Jeroen Smit, auteur van de bestseller ‘De Prooi’ over de val van ABN AMRO, te gast bij de CIONET Commissarissen Peer Group bijeenkomst, waar onder andere alumni van de Leergang ‘CIO als Commissaris’ bij aanwezig waren. De aanwezigen kregen direct te horen dat zij moedig waren. Moedig om toe te geven dat zij coaching nodig hadden om als commissaris te gaan werken en daarom ook zeer verstandig.
Smit blijkt een pure verhalenverteller te zijn. Aan de hand van vele persoonlijke anekdotes, waar veel bekende namen voorbij kwamen, werden de aanwezigen meer dan geboeid met zijn visie op de veranderende rol van de Commissaris. Veel voorbeelden werden gepresenteerd waar de deelnemers voorgehouden werd ‘wat zou jij doen in zo’n situatie?’ Vooral de voorbeelden waar het fout ging waren leerzaam. Smit maakte daarbij ook een mooi onderscheid tussen ‘slim slecht’ en ‘dom slecht’.
Verder ter sprake kwam de herziening van de Nederlandse corporate governance code van de commissie van Manen wat in februari gepubliceerd is. Smit merkt op dat ICT nog niet expliciet meegenomen wordt in de code. Hooguit dat “de Commissie stelt voor toe te voegen dat ten minste één commissaris beschikt over de specifieke deskundigheid inzake bestaande en toekomstige technologische innovatie en business modellen”. De Commissie van Manen doet een uitnodiging voor commentaar. Tot 6 april is de consultatiefase en Smit doet een oproep om hier vooral gebruik van te maken en ICT toe te voegen.
Lees tips om meer te weten hoe lastig het soms kan zijn als commissaris zijn:

  • ‘Een van de jongens’ van Cees van Loteringen over een concerndirecteur fiscale zaken van ABN AMRO die zich laat verleiden tot het aannemen van zwart geld;
  • ‘De bekentenis’ van Tjerk Gualtherie van Wezel, over hoe handel in derivaten Vestia aan de afgrond bracht; en
  • ‘The honest truth about dishonesty’ van Dan Ariely.

Tot slot bedankte Jeroen Smit de aanwezige Johan de Wit, lid van CIONET. Johan de Wit heeft het in een ver verleden ooit mogelijk gemaakt dat Smit de journalistenopleiding kon volgen en daar was hij hem nog steeds heel dankbaar voor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *