Websummit 2016 “A conference that lived up to, and even exceeded, the hype" 

In nog geen zes jaar tijd is de Web Summit gegroeid van 400 tot over 50.000 deelnemers uit meer dan 150 landen. Geen enkele conferentie op het gebied van ICT groeide zo snel zo groot.
 
Web Summit is geworden tot Europa’s belangrijkste marktplaats voor technologische innovatie: een bijzondere bijeenkomst van ’s werelds meest disruptieve technology bedrijven en hen die geïnteresseerd zijn hoe die disruptie businesss en persoonlijke levens zal transformeren.
 
Logisch dat CIONET voor het derde jaar in successie met een groep Digital Leaders deelnam aan  “An extraordinary gathering of talent & energy with one goal: to help entrepreneurs network”.
 
Sinds dit jaar is de Web Summit verhuist naar het klimaatvriendelijke Lissabon in Portugal waar de deelnemers, onder begeleiding van het CIONET tea vanaf maandag 6 november in ruim 2 dagen overspoelt zouden worden met successen, ideeën, bedrijven, wijsheden en ook technologische onzin. Een ‘ grand conclave of the tech industry’s high priests’ klinkt wat aanmatigend maar feit is dat de groten ‘der IT aarde’ hier spraken of die van de toekomst zich kwamen voorstellen.
 
 
Een paar sound bullets als sfeerimpressie door Joris Geertman, Director Portfolio & Innovation, bij KPN Consulting
 
 • Het aanbod van podia en sprekers leidde bij mij tot ’session anxiety: wat moest ik kiezen?
 • De hoeveelheid ‘woman in tech’ was ongekend en hadden beschikken over een eigen lounge 
  Women in tech Lounge
  Women in Tech Lounge
 • Inhoudelijk werd ik overspoeld door een tsunami aan technologische mogelijkheden: AI, VR, AR, Big data, we weten dat het er aankomt maar de boeiendste vraag blijft wat de impact hiervan wordt.
 • Ging het de afgelopen jaren over ‘mobile first’ op de Web Summit was het voornamelijk ‘AI first’ en vooral ‘de User first’: UX/UI eisen worden steeds belangrijker om te slagen
 • BMW en het het vooruitzicht voor Selfdriving cars
 • Ik zag een interessante innovatie op 2-way speech recognition; nu nog in vroege fase, maar straks voor iedereen beschikbaar.
 • Een positieve noot van de digitalisering door Andrew McAfee (cofounder of the MIT Initiative on the Digital Economy) ‘door de digitalisering worden er nu veel minder natural resources gebruikt’
 • Daarentegen een negatieve aspect van – met name – robotisering en self driving cars: wat gaan die   50 miljoen wereldwijde chauffeurs doen?
 • En tussen alle technische mogelijkheden sprak mij ook het ethische dilemma aan: In je eentje ga je harder, maar samen ga je verder. Hoe kunnen we samen van de benefits profiteren, en dus ook de problemen oplossen
 • Meer hierover het boek “Race Against The Machine: How the Digital Revolution is Accelerating Innovation, Driving Productivity, and Irreversibly Transforming Employment and the Economy”
 • En tot slot: in een goed gezelschap genoten van het fijne eten en zuidelijke leven!
pano

 
Namens partner SAS nam Edwin Peters, Pre-Sales Director, deel aan deze trip naar de Web Summit. Een beknopt overzicht van zijn ervaringen:

 • Het aanbod van innovatieve start- en grow ups was groots: in Alpha, Beta of Launched state; ik heb veel leuke toepassingen en apps gezien
 • Opvallend; het woord ICT hoor je nergens, het gaat enkel over transformation, disruption, digitalization.
 • Boeiend om in presentatie van de Facebook CTO Mike Schroepfer te horen dat algoritmes – ondanks de belofte – nog alles behalve slim zijn
 • Veel aandacht voor robotization, bij mij kwam de vraag op ‘wat gaan wij straks allemaal doen’. Nog early stage, maar kijk eens naar dit interview on stage van Sophia, een robot van Hanson Robotics.
 • En alvorens we Rise to the Machine; we zullen al eerder in aanraking komen met ‘the face of AI’, met animaties die levensecht zijn; wordt dat straks ons eerste contact als klant met een bedrijf?
 • Nog een maatschappelijke uitdaging waar aandacht aan besteedt werd: ‘Your Mobile phone is glued to your hand. Try to let go more often!”
 • Een ander geluid werd wat dat betreft ook gebracht door Tristan Harris  van TimeWellSpent.io . Een ethische oproep aan Engineers om technologie meer met menselijkheid te verbinden door onder andere interfaces te ontwikkelen die ons tijd geven om ons druk te maken over dingen die echt belangrijk zijn.
 • En tot slot dit voorbeeld van Lockheed Martin; het bedrijf dat de technologie maakt om naar Mars te kunnen reizen: dit is hoe ze de generatie die daar heen zal reizen voorbereiden: Field Trip to Mars
Ervaringen delen en netwerken gebeurde niet enkel op de conferentie zelf. Op uitnodiging van de Nederlandse ambassadeur was het met 120 verzamelde Nederlanders tijdens de ‘Dutch Rooftop Drinks reception’ ronduit gezellig.
 
Kortom, een geslaagde 3e editie die in een groter internationaal CIONET verband een vervolg in 2017 zal krijgen!
 
Namens het CIONET team bedanken we alle deelnemers!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *