Derde editie CIONET commissaris opleiding succesvol afgerond

IMG_5987
Onlangs is al weer de 3de editie van de CIONET Commissaris opleiding succesvol afgerond. In 4 interactieve middagen is een groep CIONET leden de ins en outs bijgebracht. De deelnemers kregen een theoretisch kader aangeboden over onderwerpen zoals: geschiktheid van de toezichthouder, governance & innovatie, Financieel toezicht en board dynamiek. Daarnaast werd vooral interactief van gedachten gewisseld met een aantal zeer ervaren commissarissen. Deze combinatie maakt het ook mogelijk om een goed beeld te krijgen van hoe en waarom een commissaris in de praktijk zo opereert.
De 3de editie werd gevolgd door: Jaap Bloemheuvel, Attero; Robert Borst, Brabantia; Tony de Bree; Anda Counotte-Potman, OU; Marcel Feenstra, Hogeschool Den Haag; Fred Hoekstra, Parnassia Groep; Norien Kuiper, Belastingdienst; Pieter Riley, Blokker; Hans Spanjersberg, ECT; Eelco van Leeuwen, ABNAMRO; Bert Voorbraak, UvA/Hogeschool AMS.
Norien Kuiper gaf als feedback: “Het lijkt mij dringend noodzakelijk dat er meer IT-kennis komt in de Raad van Commissarissen naast de gangbare juridische en financiële kennis. Niet alleen om beter de impact van IT in te schatten voor de organisatie, maar ook om het toezicht zelf te vergemakkelijken en te professionaliseren”.
Hans Spanjersberg stelt: “De gecombineerde leergang ‘CIO als Commissaris’ van CIONET en Hemingway is de perfecte match en opstap naar een ‘supervisory board’ die is toegerust op de eisen van vandaag in een disruptieve wereld. De leergang levert een optimale bijdrage aan de huidige digitalisering van onze maatschappij en bedrijven, met zeer deskundige en toonaangevende experts uit de RvC’s van toonaangevende bedrijven. Een echte aanrader!”
Bij de laatste middag was ook Prof. Louise Gunning van de Universiteit van Amsterdam aanwezig. Zij merkte op: “de monitoring commissie onder leiding van Prof. van Manen heeft bij de herziening van de corporate governance code voor het eerst expliciet toezicht op informatie- en communicatietechnologie waaronder risico’s op het gebied van cybersecurity opgenomen. Deze opleiding anticipeert dus op de noodzaak om meer kennis van IT bij toezichthouders door ervaren ITers op te leiden tot toezichthouder”. Hier vindt u een kopie van de Nederlandse Corporate Governance Code 20167.
CIONET streeft ernaar om in 2017 een 4de editie van de commissarisopleiding aan te bieden. Data en programma wordt later bekend gemaakt maar, mocht u interesse hebben om deel te nemen of meer informatie nodig hebben, neem contact op met Frits Bussemaker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *