Save the date 1 juni 2017 – Waar IT stopt en Ethiek begint

Banner_groot

Jaren geleden kon het inlichtingenbureau van de overheid met moeite witte fraude aantonen door verschillende databases te combineren. Dit was tijdrovend en kostbaar en na verloop van tijd zorgde De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) ervoor dat de overheid deze resultaten niet meer mocht gebruiken. Inmiddels zijn relatief nieuwe IT mogelijkheden zoals Business Intelligence, Cloud & Machine Learning beschikbaar die organisaties in staat stellen om goedkoop, snel en met veel meer diepgang analyses uit te voeren dan voorheen. Iets wat vele organisaties, zowel overheden als private organisaties, dan ook doen. Verder is de hoeveelheid beschikbare data over ons als persoon en onze organisaties exponentieel aan het toenemen. Wat we nu met IT kunnen en wat we zouden willen accepteren komt ook steeds meer in conflict met elkaar. Het roept dan ook op tot een ethische discussie over het opnieuw balanceren van privacy, security en transparantie.

 

Dit is dan ook een discussie die elke CIO en andere Digital Leader zal moeten voeren binnen hun organisatie. Denk hierbij onder andere aan de stroomlijning van de Europese wetgevingen middels de GDPR. Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing: vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens geldt dan niet meer.

 

Op de CIONET bijeenkomst 1 juni zullen wij met de aanwezigen ook deze discussie voeren naar aanleiding van presentaties van Hans Blokpoel, oud directeur van de belastingdienst ,die zal ingaan op wat de visie was om een nieuwe aparte afdeling op te zetten om op basis van data analyses de belastingheffing beter te kunnen uitvoeren. Een organisatie die opgeheven moest worden mede naar aanleiding van een uitzending van Zembla. Verder zal Prof. Jaap van den Herik ingaan op de onweerstaanbare opmars van data science. Tot slot, zal filosoof, jurist, schrijver en NRC columnist Maxime Februari een column uitspreken over zijn visie op de vraag waar IT stopt en Ethiek begint.

Sprekers deze dag:

Hans Blokpoel, Raadadviseur – Algemene Bestuursdienst
Maxim Februari, columnist – NRC Handelsblad
Jaap van den Herik – Leiden University Professor of Computer Science – Leiden University

Deze dag zal gehost worden door Prof Stef Joosten, lid van Advisory board CIONET Nederland en Professor  bij Open Universiteit.

Datum: donderdag 1 juni 2017
Tijd: 14:30 uur Inloop – 15:00 Start.
15:00 – 17:30 uur presentaties en interactieve sessies (roundtable setting)
17:30 uur netwerkborrel & fingerfood
Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Aanmelden: CIONET leden kunnen zich hier aanmelden of een mail sturen naar floortje@cionet.com. Bent u (nog) geen lid van CIONET maar heeft u wel interesse om 1 juni aanstaande met CIO’s en IT Executives van gedachten te wisselen tijdens dit event? Neemt u dan contact op met floortje@cionet.com of kijk op www.cionet.com of u in aanmerking komt voor CIONET-lidmaatschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *